Ziekteverzekering: Democraten zien meerderheid bijna binnen bereik

Enkele uren vooraleer het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zou moeten stemmen over een historische hervorming van de ziekteverzekering, zien de Democraten van president Barack Obama een meerderheid bijna binnen hun bereik, aldus de krant New York Times (NYT).

Het Huis komt volgens zijn website om 18.00 uur Belgische tijd bijeen. De procedurecommissie heeft voorgesteld dat er nog twee uur van debat is vooraleer tot stemming wordt overgegaan. Tevens heeft de door de Democraten gecontroleerde commissie de mogelijkheden van de Republikeinen tot dwarsbomen beperkt en ermee ingestemd dat de stemming wordt uitgesteld zo de Democraten dit willen, aldus de NYT.

Eigenlijk moet het Huis twee keer stemmen; over het uit de Senaat overgekomen wetsontwerp dat dan naar president Barack Obama gaat ter ondertekening, en over een aparte tekst die van de techniek van "verzoenende budgettaire maatregel" gebruik maakt om wijzigingen aan te brengen en die dan naar de Senaat gaat. Fractieleider van de Democratische meerderheid in de Senaat Harry Reid verzekerde zijn collega's in het Huis van steun van "zijn" Senatoren.

In de nacht van zaterdag op zondag zeiden Democraten dat een meerderheid van 216 stemmen bijna binnen het bereik ligt in het Huis. Maar zelfs onder het meest optimistische scenario zou het verschil flinterdun zijn. De Republikeinen hopen nog steeds dat de hervorming struikelt.

Om cruciale stemmen van tegenstanders van abortus te kunnen binnenhalen speelt de Democratische Congresleiding volgens de NYT met het idee om Obama een besluit te laten ondertekenen dat het gebruik van belastinggeld voor abortussen verbiedt. (LVK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud