Ziekteverzekering: nog geen meerderheid in Huis van Afgevaardigden

Hoewel leiders van de Democratische Partij nog eens vier Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben overgehaald om te stemmen voor de ingrijpende hervorming van de Amerikaanse ziekteverzekering, zijn er nog zes stemmen nodig voor een meerderheid. Die kunnen komen van een groep Congresleden die vrezen dat de wet de deur open zet voor het federaal subsidiëren van abortussen, zo heeft de krant Washington Post zaterdag gemeld.

Meer dan 200 Afgevaardigden hebben gezegd dat zij zondag tegen het wetsontwerp zullen stemmen dat is overgekomen uit de Senaat. De Democraten hebben aldus weinig marge om aan de 216 vereiste stemmen te raken. Volgens de Post zouden er 179 Democraten voor stemmen, terwijl er 178 Republikeinse en 29 Democratische neen-stemmmen zijn. In het Democratische kamp zouden er 45 verkozenen des volks zijn die nog onbeslist zijn.

Volgens de Washington Post en ABC News denkt de Democratische partijleiding dat zij nog maar zes stemmen te kort komt, maar dat die er zullen komen.

Terwijl president Barack Obama in het openbaar nog eens vurig de hervorming heeft verdedigd en zaterdag de Democratische Afgevaardigden in het Witte Huis ontvangt, worden de onbeslisten "bewerkt". In het oog springt een reeks verkozenen des volks, vooral uit de Midwest en katholieken, die niet willen dat de wet zal leiden tot het federaal subsidiëren van abortussen. Mogelijk komt er een compromis uit de bus in de vorm van een aparte stemming over krachtiger abortusregels, weet de krant.

Volgens ABC zal de Republikein Allen Boyd nu voor stemmen. (LVK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud