Ziekteverzekering: Obama in Capitol Hill om partijgenoten te overtuigen

De Democratische Amerikaanse president Barack Obama is zaterdag naar Capitol Hill, de zetel van het Congres, getrokken om er zijn partijgenoten te overtuigen morgen/zondag voor de ingrijpende hervorming van de Amerikaanse ziekteverzekering te stemmen. "Het zal ons lukken", riep Obama bij aankomst de journalisten toe.

Met zijn bezoek wil Obama de laatste sceptici in de eigen partijrangen overtuigen. De Democraten hebben 216 stemmen nodig om de historische hervorming door het Huis van Afgevaardigden te loodsen waardoor zo'n 95 procent van de Amerikanen een ziekteverzekering zal hebben.

Zaterdagnamiddag nam de zekerheid bij de Democraten toe dat de meerderheid zal behaald worden. "We zijn ervan overtuigd dat we het nodige aantal stemmen zullen hebben", zei de Democratische fractieleider Steny Hoyer.

Volgens de laatste stand van zaken zal er zondag tweemaal gestemd worden op basis van het wetsvoorstel eerder goedgekeurd in de Senaat. Eerst zal een reeks aanpassingen gestemd worden van het voorstel afkomstig uit de Senaat. Daarna wordt over het senaatsvoorstel zelf gestemd.

Daarmee komen de Democraten tegemoet aan de verzuchtingen van de partijgenoten die het voorstel geen warm hart toedragen. Een enkele stemming zou te weinig ruimte laten voor kritiek. Nu krijgen de kritische Democratische afgevaardigden de kans onmiddellijk de door hen gewenste aanpassingen aan het senaatsvoorstel te stemmen. (THD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud