Zimbabwe hervat export van diamanten

De Zimbabwaanse overheid heeft woensdag de export van diamanten hervat. Een grote voorraad ruwe diamanten uit de omstreden Marangemijnen in het oosten van het land, wordt in de hoofdstad Harare per opbod verkocht nu een internationale instelling vooruitgang heeft vastgesteld op het vlak van mensenrechten.

De export van diamanten uit Zimbabwe werd in november 2009 door het Kimberley Process (KP) opgeschort, na berichten over grove schendingen van mensenrechten bij de winning ervan in het Marangedistrict. Maar een maand geleden werd het licht opnieuw op groen gezet voor de verkoop van twee zendingen die onder toezicht van het KP werden ontgonnen.

Het KP is de internationale instelling die werd opgericht om als waakhond toe te zien op de handel in "bloeddiamanten", diamanten die verkocht worden om het geweld in conflictgebieden te financieren.

"In totaal 900.000 karaat aan diamanten werd gecertificeerd. Het zijn diamanten van hoge kwaliteit, waarvan de prijs geschat wordt op 80 euro per karaat", verklaarde Abbey Chikane, die Zimbabwe vertegenwoordigt binnen het KP, over de verkoop van woensdag.

Volgens de Zimbabwaanse regering heeft het land in totaal 4,5 miljoen karaat aan diamanten in voorraad. De verkoop ervan zou meer dan 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro) kunnen opbrengen, meer dan de helft van het jaarbudget van het in geldnood verkerende Afrikaanse land.

Verschillende mensenrechtenorganisaties verzetten zich tegen deze nieuwe verkoop van diamanten. Zo heeft de ngo Human Rights Watch in juni nog melding gemaakt van nieuwe schendingen van mensenrechten. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud