Zuid-Afrikaanse ex-verzetsbeweging ANC blaast 100 kaarsjes uit

De vroegere zwarte verzetsbeweging en huidige regeringspartij ANC (Afrikaans Nationaal Congres) blaast vandaag met een grote meeting in Bloemfontein 100 kaarsjes uit. Het orgelpunt voor naar verwachting 100.000 mensen moet een toespraak door president Jacob Zuma worden.

Het ANC is de oudste en beroemdste verzetsbeweging van Afrika, aldus de Britse BBC. Ze werd op 8 januari gesticht door stamleiders, kerkleiders en andere prominenten in de Wesleyan Church in Mangaung, net buiten Bloemfontein. Bedoeling was de blanke minderheidsregering te bestrijden.

Een middernachtmis in dezelfde kerk was na een golftornooi vrijdag één van de evenementen bij de viering van 100 jaar ANC. Jacob Zuma stak er de kaars van de honderdjarige aan.

De plaatselijke pers legde meer dan ooit de nadruk op de verdeeldheid van de partij die lange tijd onder leiding stond van Nelson Mandela, terwijl het ANC zelf probeerde het beeld op te hangen van een rond Zuma verenigde partij.

Vanuit de hele wereld ontving het ANC felicitaties, onder meer van de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier David Cameron en de "vader" van de Zambiaanse onafhankelijkheid, Kenneth Kaunda.

De 93-jarige Mandela kan wegens gezondheidsproblemen de viering niet bijwonen. Niet alle 46 aangekondigde staatsleiders komen. Toch zal een dozijn de grote meeting bijwonen, komend uit onder andere Congo, Mozambique, Namibië, Oeganda, Zambia en Madagascar. Ook in Bloemfontein zijn de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en de Amerikaanse zwarte mensenrechtenactivist Jesse Jackson. (ALEXANDER JOE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud