Zuid-Afrikaanse president haalt zich woede van hondenliefhebbers op de hals

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft de hondenliefhebbers tegen zich in het harnas gejaagd. Het staatshoofd had immers verklaard dat het bezit van een hond als huisdier "niet Afrikaans" is, omdat dat deel uitmaakt van de "blanke cultuur".

"Mensen die geld uitgeven om een hond te kopen, naar een dierenarts te brengen en met het dier gaan wandelen, maken deel uit van de blanke cultuur", zo heeft de president verklaard volgens de lokale media.

Zuma zei ook dat het bezit van een huisdier deel uitmaakt van een "zorgwekkende trend", die inhoudt dat de zwarte bevolking blanken imiteert.

De uitlatingen hebben geleid tot fel protest bij hondenliefhebbers van allerlei origine. Daarop zag het presidentschap zich genoodzaakt zijn staart in te trekken en de nodige nuanceringen aan te brengen.

"Met die boodschap wilde de president benadrukken dat we onze liefde voor dieren niet boven de liefde voor mensen mogen plaatsen", zegt zijn woordvoerder Mac Maharaj.

"Maar bovenal wilde de president onderstrepen dat de Afrikaanse denkwijze 'gedekoloniseerd' moet worden", luidt het verder. "De voorheen onderdrukte Afrikaanse meerderheid moet zichzelf kunnen waarderen en haar eigen cultuur kunnen behouden. Ze zouden geen druk mogen voelen om zich te assimileren aan een minderheidscultuur." (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud