Zuid-Korea slaagt erin voor het eerst zelf een satelliet te lanceren

Zuid-Korea heeft vandaag voor eerst zelf een - eigen - satelliet met een eigen draagraket gelanceerd. Minister van Wetenschappen Lee Ju Ho gewaagde van een "succes voor ons hele volk". De voorbije twee pogingen van het land mislukten.

De lancering van de 140 ton wegende KSLV-I (Korea Space Launch Vehicle) gebeurde om 16.00 uur lokale tijd (08.00 uur Belgische tijd), vanop de basis in Naro, in het zuiden van het land. De lancering was rechtstreeks op televisie te volgen.

Negen minuten na de start kwam de satelliet STSAT-2C in de vooropgestelde baan vrij. Het 100 kilo wegende kunstmaantje moet gegevens verzamelen over kosmische straling en zond ongeveer anderhalf uur na de lancering vanuit zijn lage baan een signaal uit, opgevangen door een grondstation in Noorwegen.

Zuid-Korea is aldus de dertiende natie ter wereld die met een eigen draagraket een eigen kunstmaan kan lanceren. De tien andere satellieten die Seoul voordien operationeel in de ruimte had, zijn met buitenlandse raketten gelanceerd.

In 2009 en 2010 probeerde het land al eens om met zijn KSLV-1 een satelliet in de ruimte te brengen, maar beide pogingen mislukten. Zuid-Korea krijgt voor de lancering de hulp van Rusland. Dit leverde de eerste rakettrap, en zorgde ook voor de grondinstallaties.

Seoul hoopt tegen 2021 een volledig eigen drietrapsraket te ontwikkelen die 1,5 ton kan meenemen.

Op 12 december lanceerde buurland en aartsvijand Noord-Korea succesvol een satelliet. Dat lokte heel wat internationaal protest en sancties van de Veiligheidsdraad van de VN uit. (KARI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud