Advertentie

Zuivere alcohol temt te snelle tikker

Britse dokters hebben een opmerkelijke behandeling ingeschakeld om een 77-jarige man met een hartritmestoornis het leven te redden. Nadat de conventionele therapieën faalden, injecteerden ze een kleine hoeveelheid zuivere alcohol nabij het hart van Ronald Aldom. Dankzij het goedje werd de ritmestoornis verholpen, zo meldt de website van de Britse omroep BBC maandag.

De man uit Portishead leed aan een ventriculaire tachycardie, een ritmestoornis waarbij het hart veel te snel klopt. De aandoening kan dodelijk zijn indien onbehandeld.

Maar omdat de conventionele methodes geen soelaas brachten, gooiden de cardiologen van het Bristol Heart Institute het over een andere boeg. Met zuivere ethanol (alcohol) werd een gecontroleerde hartaanval uitgelokt die het deel van het hart uitschakelde dat de ritmestoornis veroorzaakte.

De ethanol werd via de lies met een katheter door een slagader richting het hart geloodst. Nabij het hart werd de alcohol vervolgens vrijgegeven eenmaal duidelijk werd welk deel van de hartspier de ritmestoornis opwekte.

De behandeling werd nog maar enkele keren uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Volgens cardioloog Tom Johnson, die de operatie uitvoerde, voelt de patiënt zich inmiddels een pak beter. "Zonder ingrijpen zou hij het ziekenhuis niet verlaten hebben. Er was geen andere optie." (Jonas Hamers / ImageGlobe)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud