Zwartrijders blijven plaag

Sinds 1 april werden in de trams en bussen van De Lijn 11.564 overlastboetes uitgeschreven. Het overgrote deel draait rond zwartrijden en varianten. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag.

De Lijn hanteert sinds april een nieuwe reizigerscode met een boetesysteem dat asociaal gedrag wil aanpakken. Van april tot september werden 11.564 pv's uitgeschreven. Hiervan werden er 2.224 geseponeerd. Voor ruim 7.000 pv's staat de beroepstermijn nog open.

Het overgrote deel van de boetes betreft zwartrijden. Wie geen geldig vervoerbewijs heeft, riskeert een boete van 75 euro, die tot 400 euro kan oplopen als iemand drie keer in twaalf maanden wordt betrapt. Van de zwaardere boetes voor gevaarlijk gedrag (150 euro voor de eerste keer) werden er bijna 600 uitgeschreven. Het gaat om valse vervoerbewijzen, maar ook om het in bezit hebben van gevaarlijke voorwerpen, het onnodig trekken aan de noodrem tot het hinderen of beschadigen van bus of tram. Zowat 38 reizigers kregen een boete voor het verstoren van de orde en de rust, 32 om de bestuurder in dwaling te brengen. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud