3E-convenant moet binnenvaart milieuvriendelijker maken

In Antwerpen is maandag het 3E-binnenvaartconvenant voor een milieuvriendelijke binnenvaart ondertekend. Dat gebeurde door Vlaams minister Hilde Crevits en een 25-tal publieke en private binnenvaartactoren. "3E" staat voor ecologisch, economisch en energiezuinig. Tegelijk investeert de Vlaamse overheid 500.000 euro in wacht- en rustplaatsen voor de binnenvaart.

De binnenvaart kan een belangrijke rol spelen in het van de weg halen van transportladingen en zo de CO2-uitstoot bij transport helpen verlagen. "Het 3E binnenvaartconvenant legt de basis voor een duurzame toekomst van de binnenvaartsector in Vlaanderen", zegt Crevits.

De minister engageert zich met het convenant samen met de binnenvaartsector, de verladers, de werkgeversorganisaties, de vakorganisaties, de havens en de waterwegbeheerders voor een aantal doelstellingen. Zo willen ze de uitstoot van de binnenschepen terugdringen, de binnenvaart binnen afzienbare termijn doen overschakelen op zwavelarme brandstof, aangepast vaargedrag promoten dat brandstofverbruik terugdringt, investeren in groene technieken en de binnenvaart inzetten voor stadsdistributie.

Daarnaast moet ervoor worden gezorgd dat kleinere schepen deel blijven uitmaken van de vloot en dat er goede wacht- en rustplaatsen zijn voor de binnenschippers. Voor dat laatste zet minister Crevits alvast 500.000 euro opzij op het investeringsprogramma van NV Waterwegen en Zeekanaal en NV De Scheepvaart. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud