Aantal starters in vrije beroepen met meer dan een derde gestegen in vijf jaar

Vorig jaar zijn er in België 24.052 mensen gestart in een vrij beroep. Dat is 6 procent meer dan in 2010 en ruim 36 procent meer dan in 2006. Dat zegt de Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB) op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen (RSVZ).

De federatie verklaart de voortdurende stijging door "de lage conjunctuurgevoeligheid en de relatieve werkzekerheid" van het vrije beroep. "Advocaten, boekhouders, dokters en architecten zullen altijd nodig blijven", klinkt het.

Tussen 2006 en 2011 daalde het aantal starters in de vrije beroepen uit de medische sector, zoals artsen, tandartsen en apothekers. Ook de fiscaal-vastgoedsector, met onder andere boekhouders en landmeters-experten, telde minder starters. Het FVIB verwijst naar "de blijvende (financiële) onaantrekkelijkheid en de concurrentie met het werknemerschap van sommige vrije beroepen". De meeste andere vrije beroepen, zoals kinesitherapeuten, verpleegkundigen, psychologen, vastgoedmakelaars en vertalers-tolken, deden het wel beter.

Meer dan de helft start in Vlaanderen en het merendeel begint in hoofdberoep. Er zijn evenveel vrouwelijke als mannelijke starters bij de vrije beroepen. De meesten starten voor hun 35ste.

De starters in vrije beroepen vertegenwoordigen iets meer dan een kwart van het totale aantal startende zelfstandigen. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud