ABVV-Brussel voert strijd tegen toenemende arbeidsonzekerheid in Brussel

ABVV-Brussel heeft afgelopen woensdag tijdens hun statutair congres besloten om zich toe te leggen op nieuwe thema's als de toenemende arbeidsonzekerheid in Brussel en de verdediging van de vakbondsvrijheden zoals het stakingsrecht, zo meldt de vakbond donderdag.

"Men weet dat Brussel een enorm hoge werkloosheidsgraad kent, vooral onder de jongeren. Aan de andere kant is er een toenemende arbeidsonzekerheid bij diegenen die een baan hebben", aldus Philippe Van Muylder, algemeen secretaris van ABVV-Brussel.

Volgens de vakbond is deze evolutie te verklaren doordat de Brusselse economie voornamelijk gebaseerd is op onder andere uitzendwerk, deeltijds werk of overeenkomsten van bepaalde duur, waardoor de arbeidsvoorwaarden verslechteren.

Een tweede uitdaging is het vrijwaren van de vakbondsvrijheid. De ingrijpende wijzigingen van de stedelijke economie gaan gepaard met aanvallen tegen het stakingsrecht en de syndicale vertegenwoordiging, aldus ABVV-Brussel.

Een derde uitdaging heeft te maken met de moeilijke keuze voor een ontwikkelingsmodel dat zowel rechtvaardig als duurzaam is. Volgens de vakbond moet de oplossing gezocht worden in een omvorming van ons economisch model. "We moeten werken aan alternatieven en uit het liberaal denkpatroon stappen", zo luidt het.

Verder eist ABVV-Brussel de aanstelling van een algemeen directeur voor de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. In afwachting van een politiek akkoord over een opvolger, is het vertrek van uittredend topman Eddy Courthéoux tijdelijk uitgesteld.

ABVV-Brussel wil verder niet weten van een regionalisering van het Franstalig onderwijs in de hoofdstad naar het Brussels gewest. Volgens de vakbond zou bij een regionalisering, het structureel financieringstekort van het gewest de schoolongelijkheid doen toenemen. (EDR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud