Advertentie

ACV: "Inzetten deurwaarder in strijd met herenakkoord"

Het herenakkoord tussen de federale sociale partners dat werd gesloten om in sociale conflicten niet naar de rechter te stappen, wordt niet nageleefd door een partner die niet bij het akkoord betrokken wordt. Dat stelde Marc Leemans (ACV) zondag in een debat met Philippe Muyters van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA op "De Zevende Dag" (Eén). Deze laatste benadrukte dat elke werkwillige moet kunnen werken.

Het debat kwam er na de recente sociale conflicten bij onder meer Carrefour, waar de deurwaarder acties tegen de slechtere arbeidsvoorwaarden in de nieuwe vestiging te Brugge aan verschillende andere warenhuizen brak. Het conflict blijft muurvast zitten, bleek tijdens het debat, waarbij beide deelnemers op hun standpunt bleven.

Volgens nationaal secretaris Marc Leemans investeren de werkgevers met hun gerechtelijke acties niet in het sociaal overleg, maar in het sociaal conflict. De gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA benadrukte dat zijn organisatie geen enkele actie neemt tegen de mensen die willen staken.

De werknemers van de Carrefour in Brugge aanvaarden de voorwaarden, aldus Muyters. Maar de vakbonden mogen volgens hem niet verhinderen dat iemand het bedrijf of de winkel binnengaat. Voor ACV'er Leemans kan dat wel omdat heel wat mensen wegens hun precaire arbeidscontract onder druk gezet worden om toch te gaan werken. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud