Air France-KLM lijdt recordverlies

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft over het gebroken boekjaar 2009-2010, dat eind maart afliep, een recordverlies geleden van 1,55 miljard euro netto. Er was de economische crisis en de gaswolk van de vulkaanuitbarsting in IJsland, die wogen op het resultaat.

Het verlies was het grootste sinds de oprichting van de fusiemaatschappij in 2004. Vorig jaar bleef het verlies beperkt tot 811 miljoen euro.

Vooral bij de vrachtactiviteit daalde de trafiek. Daarnaast was er de sterk schommelende brandstofprijs en de hevige concurrentie op de middellangeafstandsvluchten. Topman Pierre-Henri Gourgeon sprak woensdag van een "annus horribilis".

Het dividend wordt opnieuw geschrapt.

Voor het lopende boekjaar wil de luchtvaartmaatschappij operationeel uit de rode cijfers klimmen. Maar veel zal afhangen van de vulkanische activiteit in IJsland en de impact op het vliegverkeer. Het bedrijf onderhandelt alvast over compensatie voor de reeds geleden schade door de aswolk.

Woensdag verscheen er ook nog een kritisch boek 'La Face Cachée d'Air France' over de veiligheid bij de luchtvaartmaatschappij, na de dodelijke crash van de vlucht tussen Parijs en Rio de Janeiro in juni vorig jaar waarbij 228 mensen omkwamen.

Volgens de auteur, Fabrice Amedeo, moet Air France "een heuse culturele revolutie" ondergaan als men een nieuwe crash wil vermijden. De auteur hekelt de laksheid en de sociale managementspraktijken bij de luchtvaartmaatschappij.

(VDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud