Andalusië overweegt Spaanse staat 5 miljard euro steun te vragen

Andalusië, de grootste autonome regio in Spanje naar inwonersaantal, overweegt om 4,9 miljard euro te vragen aan het Spaanse steunfonds voor de regio's. Dat heeft een communicatieverantwoordelijke van het ministerie van Financiën van de regio gemeld. Het Spaanse noodfonds voor de regio's beschikt over 18 miljard euro en zal deze week geactiveerd worden.

Als Andalusië inderdaad ook daadwerkelijk dat bedrag aan steun zal vragen, komt het totaalbedrag dat door de regio's gevraagd is al uit op 15 miljard euro. De aanvragen komen van vier van de zeventien Spaanse autonome regio's.

En ook op begrotingsvlak kwam er dinsdag slecht nieuws voor Spanje. De minister van Financiën van de regio Madrid maakte bekend dat het federale overheidstekort sinds begin dit jaar is gestegen tot 50,1 miljard euro, of een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar en méér dan Europa toestaat.

Maar volgens de minister is er geen reden tot paniek: het deficit is "onder controle." Een aantal uitgaven worden immers uitgesteld, waardoor het effect tegen het einde van het jaar zou worden geneutraliseerd, klinkt het. Spanje moet zijn overheidstekort -inclusief lagere overheden- terugbrengen tot 6,3 pct van het bruto binnenlands product. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud