Arbeiders OmniChem in Wetteren staken donderdag

In de Wetterse divisie van het chemiebedrijf Ajinomoto Omnichem gaan de 180 arbeiders vanaf donderdag in staking. Woensdagochtend mislukte een ultieme verzoeningspoging tussen vakbonden en werkgevers over de aanslepende CAO-onderhandelingen 2009-2010.

"In de eerste plaats gaat het om een koopkrachtprobleem," zeggen Johan Quintelier (ACV-chemie) en Erwin Van Der Hoeven (ABVV). "De directie stelde voor 2009 en 2010 telkens tien eurocent loonsopslag voor, naast een eenmalige premie van 500 euro. Maar de werknemers stemden dat ontwerpakkoord eerder al met 80 procent weg."

De stakingsaanzegging voor woensdag werd een dag uitgesteld, om het verzoeningscomité dinsdagavond nog een kans te geven. "We zaten dicht bij een akkoord, maar er kwam uiteindelijk geen compromis uit de bus. Nochtans was 2009 een goed jaar voor Omnichem, met de productie van de grondstoffen voor het Mexicaanse griepvaccin. De arbeiders willen daarom een deel van de koek", luidt het in vakbondskringen. "We proberen overigens ook niet meer uit de brand te slepen dan wat andere chemiebedrijven in het Gentse wel aan hun personeel kunnen geven."

Naast de koopkracht hebben de arbeiders problemen met de flexibiliteit en voelen ze zich niet gerespecteerd. Daarom zal de ochtendploeg donderdag niet aan de slag gaan en wordt een stakerspost aan de poort gezet.

Bij Ajinomoto Omnichem in Wetteren werken ruim 180 personeelsleden. De bedienden, die eerder wel een nieuwe CAO goedkeurden, zullen donderdag niet staken. (EYI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud