ArcelorMittal: akkoord tussen vakbond en directie over heropstart hoogoven B

De directie van ArcelorMittal en de vakbonden zijn er donderdag rond 1.30 uur in geslaagd om een akkoord te bereiken over de sociale voorwaarden voor de heropstart van hoogoven B van Ougrée. Het akkoord houdt in dat 101 contracten van bepaalde duur veranderd worden in contracten van onbepaalde duur.

De onderhandelingen vingen dinsdag aan, werden stopgezet, en weer hervat woensdagmiddag. Ze gingen door tot de nacht.

Hoogoven B van ArcelorMittal lag sinds vorige lente stil en zou opnieuw moeten opgestart worden binnen 8 à 10 weken wegens de toenemende vraag naar staal wereldwijd. In totaal zullen 583 personen nodig zijn voor de zogenaamde warme fase.

Het akkoord houdt in dat 363 arbeiders intern zullen gerekruteerd worden, voornamelijk voor de koude fase. Vele arbeiders werden overgeplaatst naar de "koude" bij de sluiting van de warme fase. De 220 andere personen zullen mede-aannemers zijn die al actief zijn op de site.

De vervanging van de arbeiders van de "koude" was het kernpunt van de onderhandelingen. Ten slotte houdt het akkoord in dat beroep zal gedaan worden op onderaannemers of interimkrachten. Ook zal de structuur kunnen aangepast worden, zullen functies uitbesteed kunnen worden, of wordt een beroep gedaan op personen die voor brugpensioen in aanmerking komen.

De heropstart van hoogoven B betekent de creatie op de site van 600 rechtstreekse en 400 onrechtstreekse banen. Dat betekent een duizendtal banen voor het Luikse. (NEV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud