ArcelorMittal Luik sluit 5 laatste lijnen niet

De donderdag aangekondigde herstructurering in de koude lijn van ArcelorMittal Luik is geen tussenstap naar de volledige sluiting van het Luikse bekken. Er zal worden geïnvesteerd in de resterende lijnen. Dat heeft Bernard Dehut, de topman van de Luikse vestiging, donderdag benadrukt tijdens een teleconferentie met de pers.

"Ik kan stellen dat er geen andere sluitingen zullen zijn. We hebben een echt industrieel project voor Luik", aldus Dehut. Hij voegde nog toe dat er in de vijf overblijvende lijnen, die als strategisch worden beschouwd, zal worden geïnvesteerd.

Het investeringsplan van 138 miljoen euro voor de koude lijnen in Luik, dat op tafel was gelegd tijdens gesprekken tussen directie, vakbonden en Waalse regering, zal aangepast worden aan de huidige situatie, klonk het nog.

ArcelorMittal kondigde donderdag de intentie aan om een groot deel van de koude lijn in Luik te sluiten, waardoor 1.300 banen bedreigd zijn. Er zouden nog vijf van de twaalf lijnen overblijven, of 800 banen.

Dehut herhaalde dat de directie had gehoopt dat de sluiting van de warme lijn, die in oktober 2011 werd aangekondigd, voldoende zou zijn geweest om de verliezen van de Luikse vestiging weg te werken. Maar nadien verslechterde de economische toestand nog en de vestiging leidde in de eerste negen maanden van 2012 een operationeel verlies van meer dan 200 miljoen euro. Er wordt niet onmiddellijk verbetering verwacht.

"Toen het boekjaar midden december ten einde liep, hebben we beseft dat de resultaten dramatisch waren", aldus Dehut. "Die toestand kon niet blijven duren."

Daarop werd beslist de vijf strategische lijnen te behouden, maar de flexibele lijnen, die zouden worden ingezet in functie van de vraag, te sluiten. "Dat is noodzakelijk voor de rendabiliteit van het bedrijf", aldus nog de topman van ArcelorMittal Luik. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud