ArcelorMittal schrapt 6.000 banen in Europa

Het staalconcern ArcelorMittal gaat bijna 6.000 banen schrappen in zijn vestigingen in Europa, onder meer in België. Dat zou het concern donderdag bekendmaken op een bijzondere ondernemingsraad in Luxemburg, zo schrijft La Libre Belgique op basis van bronnen nabij het dossier.

Volgens de krant zal de maatregel vooral werknemers in ondersteunende functies treffen, meer bepaald bedienden en ingenieurs in onder meer België, Frankrijk en ook in Oost-Europa. De arbeiders zouden veel minder getroffen worden.

"ArcelorMittal heeft altijd voorsprong gehad op anderen als het gaat om maatregelen om concurrentieel te blijven. Maar de huidige 'rush' naar rendabiliteit en tweecijferige 'return on investment' bestraft de werkgelegenheid. De economische crisis is een van de redenen voor de maatregel, maar niet de enige", verklaarde een vakbondsverantwoordelijke aan de krant.

Het staalconcern kondigde dinsdag al aan dat er tegen midden januari zowat 2.400 banen verdwijnen in zijn Amerikaanse vestiging in Burns Harbor (Indiana).

Wat België betreft, wordt een nieuw strategisch plan ("Speed up") voorbereid. Het zou op 8 december worden voorgesteld aan de vakbonden. Hoeveel banen daarbij betrokken zijn, is nog niet geweten. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud