Bedrijven verwachten lichte stijging uitzendarbeid in tweede kwartaal

Bedrijven verwachten een lichte stijging van de interimtewerkstelling in het tweede kwartaal. Dat blijkt uit de eerste interimbarometer, uitgevoerd door het studiekantoor Limafin in samenwerking met federatie Federgon. "De stijging speelt in op de gebruikelijke seizoensschommelingen, maar houdt ook rekening met een verwachte toename van de nationale en internationale vraag", zo staat in een persbericht.

Meer bepaald ziet 23,9 pct van de ondervraagde bedrijven de interimtewerkstelling in eigen huis in het volgend kwartaal toenemen in vergelijking met de eerste drie maanden van 2010. Zo'n 21,1 pct ziet een daling en meer dan de helft (53,8 pct) voorspelt een stabiele evolutie. Tegenover het tweede kwartaal vorig jaar, verwacht 31,6 pct een stijging en evenveel verwacht een daling.

Vooral de chemische bedrijven, auto-onderdelen, textiel, financiële diensten en sneltransport verwachten een stijging of stabilisatie.

Ruim 7 procent zal de extra uitzendwerkers inhuren als gevolg van de gebruikelijke seizoensinvloeden, terwijl 12,3 pct anticipeert op een stijging van de nationale of internationale vraag.

In twee derde van de gevallen gaat het om arbeiders, in 17 pct om bedienden en in 15 pct om arbeiders én bedienden.

Uitzendarbeid is traditioneel een voorlopende indicator van de arbeidsmarkt. Eerst worden tijdelijke werknemers aangeworven en pas in een latere fase breidt het aantal vaste contracten uit. Voor de barometer werden 284 managers ondervraagd. (VDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud