Belg parkeert recordbedrag op weinig rendabele zichtrekening

In de schaduw van het populaire spaarboekje breekt ook de zichtrekening het ene record na het andere. Eind mei stond er 47,2 miljard euro op de zichtrekeningen van Belgische gezinnen, 40 procent meer dan aan de vooravond van de financiële crisis, eind 2007. Dat schrijft De Tijd donderdag op basis van cijfers van de Nationale Bank van België (NBB).

De krant noemt het recordbedrag verrassend omdat de zichtrekeningen geen of nauwelijks intrest opleveren.

De crisis biedt een gedeeltelijke verklaring, luidt het. Niet alleen ligt de nadruk bij de spaarder al enige tijd meer op veiligheid en liquiditeit dan op rendement. De rente op spaarboekjes is ook historisch laag, waardoor spaarders minder snel geneigd zijn hun spaarcenten over te schrijven.

Nochtans is de intrest op spaarboekjes tot 1.830 euro vrijgesteld van roerende voorheffing, terwijl op de rente van zichtrekeningen altijd een roerende voorheffing van 21 procent geldt.

Ondanks het recordbedrag spreken de grootbanken niet van een explosieve stijging van de zichtdeposito's. De toename van de voorbije maanden lijkt een voortzetting van een trend die al jaren aanhoudt.

Overigens stond eind vorig jaar 17 procent van de Belgische zichtrekeningen in het rood. Op de piek van de financiële crisis, eind 2008, was dat 19,3 procent. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud