Belg wil met pensioen op 59

De gemiddelde Belg wil graag met pensioen gaan op zijn 59ste. Dat blijkt uit de pensioenbarometer van Axa, die woensdag werd voorgesteld. Professor Pierre Devolder, specialist pensioenen aan de UCL, waarschuwde op de hoofdzetel van de bank en verzekeraar dat het wettelijk pensioen moet worden hervormd.

Axa voerde voor de elfde keer een Europees onderzoek naar de pensioenen. Daaruit bleek onder meer dat de werkende Belgen graag met pensioen zouden gaan op hun 59ste. Voor twintigers en dertigers is dat zelfs 58 jaar. Andere landen, zoals Spanje en Duitsland, reageren realistischer en verwachten te kunnen stoppen met werken op 64.

Zowat zes landgenoten op tien zijn ervan overtuigd dat hun pensioen zal volstaan om rond te komen. Er is wel een groot verschil tussen mannen (70 procent) en vrouwen (50 procent), volgens Axa omdat vrouwen mogelijk een beter zicht hebben op het huishoudbudget.

Voor de invulling van zijn pensioen heeft de Belg nog steeds vertrouwen in de eerste pijler, het wettelijk pensioen, hoewel twee op de drie al begonnen zijn met de voorbereiding van een aanvullend pensioen. De jongere ondervraagden gaan er steeds meer van uit dat een groepsverzekering of een pensioenspaarplan de basis zal vormen.

Pierre Devolder, specialist pensioenen aan de UCL, wees er woensdag nog eens op dat het wettelijk pensioen dringend moet worden hervormd om een basisbescherming te blijven verzekeren. "Eén Belg op de drie is zelfs bereid om daarvoor meer te betalen", aldus Devolder. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud