"België wilde Fortis Bank kopen voor 1 euro"

De Belgische staat wilde in het eerste weekend van oktober het restant van Fortis Bank overnemen voor één symbolische euro. Pas na aandringen van het bestuur van de Fortis Holding werd het bod opgetrokken tot 4,7 miljard euro. Dat schrijft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad donderdag op basis van een circulaire van de Holding voor beleggers.

Het gaat om de onderhandelingen in het weekend van 4 en 5 oktober, kort daarvoor had de Nederlandse overheid al de Nederlandse onderdelen van Fortis in handen gekregen. Dat weekend werd gesproken over de koop door België van de Belgische dochters, waaronder Fortis Bank. Die was een week eerder al voor ruim 49 procent in handen van de Belgische overheid gekomen.

De regering wilde het restant voor bijna niets verkrijgen. De situatie bij de bank was sinds het vorige "reddingsweekend" immers ernstig verslechterd. Maar het bestuur van Fortis Holding wees premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders op de gevaren van een te lage prijs voor de bankdochter. Daarmee zou de beursgenoteerde holding afstevenen op een faillissement, wat een "dramatische impact" hebben op de Belgische economie en op markten wereldwijd. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud