Belgische autoproductie stort met een derde ineen

De Belgische autoproducenten krijgen door de crisis zware klappen. Uit een inventarisatie blijkt dat de vier grote autofabrieken - Ford, Volvo, Opel en Audi - in de eerste jaarhelft ruim 140.000 auto's minder afleverden dan een jaar eerder. Dat is een daling van 35,4 procent, schrijft De Tijd woensdag.

De zwaarste klap was voor de Antwerpse Opel-fabriek, waar de productie tijdens de eerste zes maanden met 49,4 procent kelderde. Bij de grootste autofabriek van het land, die van Ford in Genk, rolden tussen januari en eind juni 46,4 procent minder auto's van de band.

De terugloop van de autoproductie is aanzienlijk groter dan de daling van de autoverkoop in Belgiƫ. Volgens cijfers van de autosectorfederatie Febiac daalde de autoverkoop in de eerste zes maanden van 2009 met 17,4 procent.

De enige uitzondering is Audi Brussels in Vorst. De kleinste autofabriek van ons land wordt klaargestoomd voor de komst van de kleine stadsauto A1. Tot die tijd worden er Volkswagen Polo's en Audi A3's gemaakt. Die twee modellen profiteren aanzienlijk van de schrootpremies in vooral Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud