Advertentie

Belgische economie in 2009 in recessie (NBB)

Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), heeft maandag een somber beeld geschetst van wat een "moeilijk jaar" 2009 zal worden. Niet alleen ontkomt België niet aan een recessie, er zullen de volgende twaalf maanden ook banen verdwijnen en de werkloosheidsgraad zal toenemen, net als het begrotingstekort. Positieve punten zijn de dalende inflatie en een verbetering van de koopkracht, al gaan de consumenten eerder aan sparen denken dan aan uitgeven.

Quaden stelde maandag tijdens een persconferentie de zesmaandelijkse herziening van de economische vooruitzichten voor België voor.

Aan een recessie (twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei) zal niet te ontsnappen zijn. Zowel in het laatste kwartaal van dit jaar als in het eerste van 2009 zou de economie krimpen. Nadien zou een "schuchter herstel" volgen met stabiele of licht positieve groeicijfers in de volgende kwartalen.

Over heel 2009 zal de economie volgens de Nationale Bank met naar schatting 0,2 procent krimpen, na +2,6 procent in 2007 en +1,4 procent in 2008. Quaden zelf, die onzekerheden over de evolutie van energie- en grondstoffenprijzen en de wisselkoersen aanhaalt, heeft het over een prognosevork "van 0 tot -1 procent" voor volgend jaar. "De situatie is vergelijkbaar met de laatste recessie, in 1993", aldus Quaden. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud