Bertelsmann stapt uit Sony BMG

De Duitse mediagroep Bertelsmann stapt grotendeels uit de muziekindustrie. Bertelsmann heeft zijn 50 procent-participatie in Sony BMG, 's werelds tweede grootste muziekbedrijf dat in 2004 ontstond, voor een niet gespecificeerd bedrag aan Sony verkocht. Dat heeft het concern dinsdag bekendgemaakt.

Het muziekbedrijf met zetel in New York zal voortaan Sony Music Entertainment Inc. heten. Bij de maatschappij zitten artiesten als Céline Dion, Bruce Springsteen, Alicia Keys en Justin Timberlake.

De transactie moet nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten in verschillende landen. Volgens een bron is met de transactie 1,5 miljard dollar (960 miljoen euro) gemoeid.

Het terugtreden van Bertelsmann komt niet als een grote verrassing. Bij zijn aantreden in december 2007 als nieuwe bestuursvoorzitter, had Hartmut Ostrowski de muziekactiviteit als "groeizwak" omschreven en aan een doorlichting laten onderwerpen. Dat proces mondt nu uit in een verkoop van de participatie aan de Japanse partner.

De verkoop van cd's en dvd's verliest gestaag en aanzienlijk aan marktaandeel. Die achteruitgang wordt door de toenemende verkoop van muziek via internet en door alternatieve zakenmodellen slechts gedeeltelijk ondervangen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud