Beurs Brussel: Bel20 2,8 procent lager

De Brusselse beurs zag de vrijdageuforie maandagnamiddag volledig omslaan na een slechte start op Wall Street. Twijfels over het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector en de gevolgen voor de Amerikaanse begroting en economie deden het sentiment in de VS kantelen.

De Bel20 sloot 2,8 procent lager op 2.967,70 punten. De index telde 15 dalers en 5 stijgers.

Na de euforische reactie op het Amerikaans reddingsplan voor de financiële sector werden maandag verschillende kritische noten geplaatst bij de nooit geziene overheidsinterventie. "Het prijskaartje vertegenwoordigt 5 procent van wat de Amerikanen jaarlijks produceren en leveren aan goederen en diensten. De Amerikaan zal meer moeten teruggeven aan vadertje staat dan wat hij de voorbije maanden via belastingcheques heeft gekregen", aldus Fortis-marktanalist Geert Ruysschaert.

Als gevolg verloor KBC 10,1 procent tot 63,10 euro. Fortis liet 4 procent liggen op 7,70 euro. Dexia bleef nagenoeg overeind en zakte maar 0,6 procent tot 10,60 euro.

Naast de druk van de financials ondervond de Bel20 ook last van flinke uitschuiver van zwaargewicht GDF Suez. De nutsgroep viel 3,4 procent lager tot 35,40 euro. Nyrstar donderde 7,1 procent lager tot 4,89 euro.

Omega Pharma (+5,4%), Agfa-Gevaert (+3,2%) en Delhaize (+3%) ontsnapten aan de twijfels aan het Amerikaanse noodplan. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud