Bijna duizend werknemers in Oostendse haven dankzij windmolens op zee

De haven van Oostende noteert stevige tewerkstellingscijfers in de voorhaven met 956 werknemers. "Het beste resultaat sedert meer dan 10 jaar en de 1.000 werknemers komen in zicht", meldt de haven in een persbericht waarin ze terugblikt op 2012. Het is de vooral de offshore energieactiviteit die zorgt voor grote bedrijvigheid.

De haven koos ervoor om de kaart te trekken van de offshore- en de hernieuwbare energie, dit naast de traditionele havenactiviteiten. Een goede keuze, zo blijkt, want het bedrijf C-Power , dat winmolens neerplant op de Thorntonbank, maakte in 2012 gebruik van de nieuwe Rebo terminal in de voorhaven, en heel wat bedrijven volgden.

"Op een jaar tijd is deze offshoresector in de haven uitgegroeid tot een industrie van een 20-tal nieuwe bedrijven die nu zo'n 200 extra mensen tewerkstellen", klinkt het. Volgens de haven lopen ook nog gesprekken met tien andere bedrijven voor een langdurige samenwerking.

De activiteiten zorgden voor een verdubbeling van de invaarten in de haven. De goede resultaten van de offshore-industrie staan in contrast met de mindere cijfers van de traditionele activiteiten. Voor bulk en cargo ligt de trafiekoverslag 12 procent lager dan vorig jaar.

Er meerden ook maar twaalf cruiseschepen aan. Bovendien werd de roro-sector teruggebracht tot de lijn Oostende-Ramsgate met twee schepen. Onlangs werd wel een derde schip gecharterd. Daardoor zal de frequentie opgetrokken worden tot zes afvaarten per dag.

De Oostendse haven verwacht een verdere groei van de activiteiten met de focus op hernieuwbare energie. (KURT DESPLENTER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud