Bouwunie lanceert actieplan tegen zwartwerk in bouw

Zwartwerk is een groot probleem in de bouw. Volgens ramingen zou in de Belgische bouwsector tot 40 procent van het werk in het zwart gebeuren. Werken in het "wit" aantrekkelijker maken en de pakkans van zwartwerkers verhogen, zijn de kernpunten van een actieplan tegen zwartwerk dat kmo-federatie Bouwunie maandag heeft voorgesteld.

De oorzaken van zwartwerk liggen volgens Bouwunie in het feit dat de sector duur is, onder meer door de hoge sociale lasten op arbeid. Daardoor kan de klant het werk niet betalen en wendt hij zich tot het goedkopere zwartwerk. "De klant moet minstens drie uur werken om één arbeidsuur van een bouwarbeider te betalen", aldus Bouwunie. Bovendien blijft zwartwerk te vaak ongestraft.

Bouwunie stelt voor om de kostprijs voor de particulier te verlagen, zodat die minder de neiging heeft om werken in het zwart te laten uitvoeren. Dat kan door bijvoorbeeld het btw-tarief van 6 procent vaker toe te passen, de belastingverlaging voor energiebesparende maatregelen uit te breiden of nog dienstencheques opnieuw in te voeren. Werknemers die extra uren willen presteren, moeten daar meer kansen toe krijgen en de pakkans moet omhoog, vindt Bouwunie. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud