Advertentie

"Centrale banken pompten tot 120 miljard euro in Fortis"

Het liquiditeitsprobleem van Fortis nam begin oktober 2008 hallucinante proporties aan. De federale regering moest via de Nationale Bank tot 54 miljard euro noodleningen aan Fortis garanderen. Dat schrijft het weekblad Trends dinsdag op zijn website, op basis van het tussentijdse verslag van de experts.

Op vrijdag 3 oktober 2008 werd Fortis voor 120 miljard euro gefinancierd door de centrale banken. Het ging onder meer om 54 miljard noodleningen van de Nationale Bank van Belgiƫ en 47 miljard gewone leningen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Vooral de noodfinanciering door de Nationale Bank is hoogst uitzonderlijk. Het gaat om zeer uitzonderlijke geldvoorschotten, die van dag tot dag worden toegekend tegen zeer straffende voorwaarden, want de gehanteerde rentevoet kan tot 5 procent hoger zijn dan de marktrente op de interbankenmarkt. Voor de toekenning van deze noodleningen is de toestemming van de raad van bestuur van de ECB nodig. Eens de toestemming er is, draagt de centrale bank van het bewuste land alle risico's. De Belgische regering besliste daarom om alle noodleningen van de Nationale Bank aan Fortis te waarborgen. Die waarborg werd wel pas geconcretiseerd via een speciale wet die op 15 oktober 2008 werd gestemd. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud