Chinese fraudeurs pluimen Vlaamse bedrijven

Minstens vier Vlaamse bedrijven zijn voor tienduizenden euro's opgelicht via valse e-mailadressen en rekeningen bij hun Chinese toeleveranciers. Vermoedelijk zijn er veel meer slachtoffers. Het parket onderzoekt de zaak. Dat staat zaterdag in De Tijd.

Bedrijven die al jaren in vertrouwen zaken doen met een Chinese leverancier, krijgen via e-mail de mededeling dat het vertrouwde rekeningnummer onder audit is en dat ze betalingen tijdelijk op een ander Chinees rekeningnummer moeten doen. Achteraf blijken zowel e-mailadressen als allerlei documenten vervalst. Een Antwerps bedrijf zou zo 1 miljoen dollar kwijtgeraakt zijn.

Volgens de Vlaamse economische vertegenwoordiger in Peking werden veel meer bedrijven, ook uit andere landen, het slachtoffer van de fraude. Hij is van mening dat het gaat om geïsoleerde individuen die in de rangen van de leveranciers gezocht moeten worden.

De Computer Crime Unit, de centrale diensten van de Antwerpse politie en het Antwerps parket willen voorlopig niets kwijt over de zaak "omdat het onderzoek nog maar net loopt".

(FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud