Chinese hervorming wisselkoers: positieve reacties vanuit VS en IMF

De aankondiging van de Chinese centrale bank over een grotere flexibiliteit van de wisselkoers van de yuan kan op bijval vanuit de VS en van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rekenen.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner verwelkomde de aankondiging vanuit Peking. Het kan een positieve bijdrage aan de mondiale economische groei betekenen, liet Geithner in een mededeling weten.

Een zelfde geluid viel te horen bij het IMF. "Een bemoedigende ontwikkeling", noemde IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn de aankondiging over de versoepeling van de wisselkoers van de yuan.

De Chinese Centrale Bank liet zaterdag weten dat het de flexibiliteit van de wisselkoers van de Chinese munt zal vergroten. De aankondiging doet uitschijnen dat de waarde van de yuan tegenover de dollar, een koers die al twee jaar niet is gewijzigd, mag stijgen.

De aankondiging komt op een week van de opening van de G20-top in Canada. China staat onder stijgende druk, voornamelijk vanuit Amerikaanse hoek, om opnieuw een soepeler wisselkoers te hanteren. De handelspartners hekelen al langer de onderwaardering van de yuan waardoor China goedkoop kan exporteren. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud