Citigroup ziet nieuw miljardenverlies door problemen Lyondell-Basell

Citigroup, de Amerikaanse financiële instelling die reeds zwaar getroffen is door de financiële crisis, wordt geconfronteerd met nieuwe problemen. Als gevolg van de insolventie van het Amerikaans-Nederlandse chemieconcern Lyondell-Basell verwacht Citigroup een bijkomend miljardenverlies. De winst in het vierde kwartaal werd met 1,4 miljard dollar (zo'n 1 mia euro) naar beneden herzien door de problemen met het concern.

Lyondell-Basell, één van de grootste chemiegroepen ter wereld, heeft dinsdag bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. Het concern heeft moeite om zijn schulden af te lossen, doordat de vraag naar kunststoffen sterk is teruggevallen met de crisis. De schuldenberg van Lyondell-Basell zou volgens het ratingbureau Standard & Poor's 26 miljard dollar bedragen.

Bij Citigroup staat Lyondell-Basell voor ongeveer 2 miljard dollar in het krijt. Om een faillissement te vermijden -en zo het geld volledig kwijt te zijn- stopte de bank het chemieconcern reeds 100 miljoen dollar toe. Alles samen zou Lyondell-Basell zo'n 8 miljard nodig hebben om te overleven.

(SER)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud