Co-stichter van Facebook ziet af van Amerikaanse nationaliteit om aan fiscus te ontkomen

Eduardo Saverin, een van de co-stichters van Facebook, heeft afgezien van zijn Amerikaanse nationaliteit. Met het oog op de beursgang van het sociaalnetwerkbedrijf zal hem dat flink aan belastingen besparen.

De naam van Saverin, van oorsprong een Braziliaan maar woonachtig in Singapore, staat op de lijst van mensen die aan het Amerikaanse staatsburgerschap verzaakten. Die lijst werd op 30 april door de Amerikaanse fiscus gepubliceerd.

De beslissing komt enkele dagen voor de beursintroductie van Facebook, voorzien voor 18 mei, die het concern van Mark Zuckerberg kan valoriseren tussen 70 en 87,5 miljard dollar.

De 30-jarige Eduardo Saverin bezit na zijn geschil met Zuckerberg nog 2 tot 4 procent van de groep. Dat pakket vertegenwoordigt toch nog steeds circa 3,4 miljard dollar.

Volgens de Amerikaanse wet worden VS-burgers belast op al hun inkomsten wereldwijd, ook al wonen ze niet in de Verenigde Staten. In Singapore zal Saverin grotendeels aan die belasting ontsnappen, want de eilandstaat belast buitenlandse inkomsten niet.

Volgens de woordvoerder van Saverin heeft de zakenman van zijn Amerikaans staatsburgerschap afgezien omdat hij zich voor "onbepaalde tijd" in Singapore wil vestigen. Hij heeft er geïnvesteerd in een aantal topbedrijven. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud