Concurrentie draagt bij tot temperen van inflatie

De prijzen van goederen en diensten die onderworpen zijn aan een zwakke concurrentie, zijn veel sneller gestegen dan de gemiddelde inflatie in de loop van de jaren 2000 tot 2007. Anderzijds hebben de prijzen van goederen en diensten waar een sterke concurrentie heerst in grote mate bijgedragen tot het matigen van de inflatie.

Dat blijkt uit een rapport over het verschil tussen de waargenomen, de reële en de overgedragen inflatie vrijdag in L'Echo. Het rapport werd half juli goedgekeurd door het Europese sociaaleconomisch comité (CESE).

De auteur, economist Olivier Derruine van de studiedienst van het ACV, stelt tevens vast dat de gemiddelde prijsstijging in de eurozone in de periode 2000-2007 (2,12 pct) gelijkaardig is geweest als in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, drie landen die geen deel uitmaken van de Europese eenheidsmunt.

"Een vaststelling die, samen met anderen van socio-economische, psychologische en methodologische aard, de automatische koppeling door sommigen over de euro en het dure leven in een ander daglicht stelt." (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud