Concurrentiepositie van België verslechtert verder

België is in de jaarlijkse competitiviteitsrangschikking van de Zwitserse businessschool IMD drie plaatsen gezakt, tot de 25ste plaats. De concurrentiepositie van ons land is er dus op achteruitgegaan tegenover 2009. Toen was België nog twee plaatsen gestegen in de index.

Bij de opstelling van de competitiviteitsrangschikking houdt het managementinstituut rekening met 329 criteria. Het gaat niet alleen om economische prestaties, maar bijvoorbeeld ook om milieu, infrastructuur, levenskwaliteit, technologie en kennis.

Op basis van die criteria bezetten Singapore en Hongkong, voor het eerst in decennia, de eerste en tweede plaats, voor de Verenigde Staten.

Werkgeversorganisatie VBO vindt het verontrustend dat België steeds minder goed scoort op de structurele criteria, zoals bijvoorbeeld de overheidsefficiëntie (43ste plaats op 58), of de belastingdruk (58ste of laatste plaats). Ook de arbeidswetgeving (56 ste plaats) en het beheer van de overheidsfinanciën (54ste plaats) blijven ondermaats. Bedrijfsgerichte factoren zoals ondernemingsgeest, flexibiliteit of de houding tegenover globalisatie gingen er eveneens tien plaatsen of meer op achteruit. "De resultaten van de enquête zijn ronduit alarmerend. België lost nu duidelijk het koppeloton (...). Dit is voor een open economie een groot probleem dat centraal moet staan in de verkiezingsprioriteiten van de politieke partijen", zegt het VBO.

Het IMD belicht ook elk jaar een specifiek thema. Ditmaal is dat de schuldgraad, of meer bepaald de tijdshorizon die nodig is om een "redelijk" schuldniveau van 60 pct van het bbp te bereiken. België zou daarvoor tot 2035 moeten wachten, de op drie na langste horizon, na Japan, Italië en Portugal. (VDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud