Confederatie Bouw luidt alarmbel

De bouwsector smeekt om legale immigranten. De beperkingen die nog altijd gelden voor het aantrekken van arbeidskrachten uit de nieuwe EU-lidstaten, moeten in mei 2009 volledig wegvallen. Dat vinden de werkgevers van de Confederatie Bouw. Het nieuws staat donderdag in De Tijd, De Standaard en De Morgen.

De bouwsector telt 260.000 werknemers. Sinds 2002 kent de sector een groei met netto meer dan 20.000 nieuwe banen. Om de arbeidsplaatsen in te vullen verbetert de bouwsector zijn imago en investeert hij volop in doelgerichte opleidingen. Ook de regering heeft echter een grote verantwoordelijkheid, zegt de Confederatie Bouw.

Volgens de Confederatie moet de arbeidsmarkt in ons land dringend hervormd worden. "Ons werkloosheidsstelsel werkt slecht", zegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. "Slechts 7 procent van de 29.000 werklozen in de bouw volgt een voor hen georganiseerde opleiding." De rest is niet gemotiveerd en berust in de werkloosheid. "Daarom moet de werkloosheidsvergoeding in de eerste maanden hoog zijn en nadien een duidelijke terugval kennen", aldus De Mûelenaere. "We vragen dat het regeerakkoord wordt uitgevoerd."

Om met buitenlandse bedrijven te kunnen blijven concurreren vraagt de Confederatie dat het nettoloon en niet het brutoloon wordt geïndexeerd, wat neerkomt op een lineaire lastenverlaging. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud