Crevits wil een "kwalititatieve oplossing" voor het loodswezen

De werkgroep die de pensioenproblematiek in het loodswezen moet behandelen, zal streven naar een kwalitatieve oplossing en optimalisatie van het loodswezen. Dat heeft Vlaams havenminister Hilde Crevits in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters en vicepremier en minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois vrijdag bekendgemaakt na het overleg met de vakbonden ACOD, ACV Transcom en VSOA.

De vakbonden van het maritiem personeel en de beroepsverenigingen van de loodsen voerden deze week actie voor een betere regeling van de pensioenen. Donderdag om middernacht kwam de Vlaamse regering tot een afspraak met beroepsverenigingen voor de loodsen BVL en OVL. Vrijdag volgde dan succesvol overleg tussen de klassieke vakbonden, vertegenwoordigers van de Vlaamse regering, de sociaal bemiddelaar van de Vlaamse regering en de leiding van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.

Vrijdag normaliseert de scheepvaart zich opnieuw en het personeel engageert zich om de opgelopen achterstand weg te werken, waar Crevits "heel blij" mee is.

Binnen vier weken moet nu een oplijsting gemaakt worden van de knelpunten bij het loodswezen. Daarvoor wordt samengezeten met de klassieke vakbonden, de beroepsorganisaties en de havenbedrijven en -besturen. Zodra die agenda klaar is, gaat de werkgroep van start.

Voorts worden door de werkgroep van het voor de vakbonden belangrijke sectorcomité XVIII de pensioenzorgen van het loodswezen behandeld, in voorbereiding voor het nieuw sectoraal akkoord 2013-2014.

Peeters liet nog optekenen dat een duurzame oplossing voor het loodswezen het streefdoel is. (MDM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud