Crisis is ramp voor interims

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn er momenteel zowat 12 procent minder uitzendkrachten aan het werk. Dat komt neer op 6.000 arbeiders met een interimcontract die de afgelopen weken en maanden op straat zijn gezet. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Federgon, de overkoepelende organisatie van de uitzendsector, zo bericht De Morgen maandag.

De uitzendsector geldt traditioneel als de barometer van de economie. Als het economisch minder goed gaat, zijn de uitzendkrachten de eerste slachtoffers.

Na jaren van onafgebroken groei krimpt de uitzendsector sinds juni. Aanvankelijk was die inkrimping beperkt, maar in augustus ging het plots snel. Volgens gegevens van Federgon waren er toen 7 procent of zowat 3.700 minder uitzendkrachten aan het werk als dezelfde periode een jaar eerder. Maandag komt Federgon met nieuwe cijfers waaruit zal blijken dat uitzendarbeid in september met 10 tot 12 procent is gekrompen. Dat betekent dat er zowat vijf- tot zesduizend minder interims aan het werk zijn.

"Vooral arbeiders hebben het moeilijk. De bedienden kunnen hun tijdelijke contract meestal nog behouden", zegt woordvoerder Sébastien Delfosse van Federgon. In 2007 waren er 540.000 mensen met een uitzendcontract aan de slag. Omgerekend naar voltijdse equivalenten betekent dat 95.000 uitzendkrachten per dag. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud