Crisis tot in najaar 2010, zegt VBO

Voor een herstel van de "normale" economische activiteit in België zal het volgens werkgeversfederatie VBO wachten zijn tot in de tweede helft van volgend jaar. Dat zegt VBO-topman Rudi Thomaes zaterdag in De Standaard.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen ziet de recessie aanhouden tot in het derde kwartaal van 2009. "Daarna zal het stilaan een beetje beter worden, maar het herstel zal pas in het najaar van 2010 echt merkbaar zijn", zegt Thomaes.

Volgens het VBO zal de economische achteruitgang voor 2009 op 3 procent uitkomen, wat duidelijk pessimistischer is dan de Nationale Bank van België, die rekent op -1,9 procent. Het overheidstekort zou oplopen tot 4 procent van het bbp, of "ergens tussen 13 en 14 miljard euro".

"In de komende maanden gaan nog veel meer bedrijven in financiële moeilijkheden komen en de druk op de werkgelegenheid zal nog toenemen. Daarom is het onverantwoord dat de vakbonden zich tegen de invoering van tijdelijke werkloosheid voor bedienden verzetten", zegt Thomaes nog. Het VBO dringt aan op bijkomende anticrisismaatregelen, "ook al is er budgettair weinig ruimte". (FUL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud