De Lijn: vakbond vreest voor ontslagen

De besparingsoperatie van De Lijn van 60 miljoen euro zal voor 40 miljoen euro in de dienstverlening gebeuren. Dat heeft gevolgen voor 600 personeelsleden, zo werd vernomen uit welingelichte bron.

De besparing in de dienstverlening zou gebeuren via klassieke maatregelen, zoals het schrappen in frequenties en vroege of late ritten.

Een besparing van 40 miljoen euro komt overeen met meer dan een miljoen kilometers, of 400 bussen. Als dit wordt omgerekend naar personeel, slaat dit op 600 mensen.

Volgens Jan Coolbrandt (ACV) heeft de directie beloofd dat de besparing kan gebeuren zonder naakte ontslagen en via natuurlijke afvloeiingen. De vakbond vraagt zich af of dit wel zal lukken, vooral bij de privé-exploitanten. "We hebben daar grote zorgen over. Is dit wel mogelijk zonder naakte ontslagen, zeker bij de privé-exploitanten? "

Coolbrandt spreekt dan ook over een "zware ingreep op de dienstverlening, met mogelijk verlies aan reizigers en inkomsten".

De directie beloofde alvast om te onderhandelingen met de vakbonden op basis van wat is afgesproken in 2010. Dat betekent met als voorwaarde dat er geen naakte ontslagen vallen en dat niet aan de loon- en arbeidsvoorwaarden zal worden geraakt. Op 27 januari komen bonden en directie samen. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud