Definitieve uitslag sociale verkiezingen

De officiële resultaten van de sociale verkiezingen bevestigen de voorlopige uitslag die in mei na de verkiezingsperiode werd bekendgemaakt. ACV en ABVV behaalden een gelijkaardig resultaat tegenover 2004 en het ACV blijft de grootste. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg gaf de officiële resultaten donderdag vrij.

Het ACV blijft de dominante speler op de vakbondsmarkt. De christelijke vakbond haalt 53,4 procent van de stemmen in de comités ter preventie en bescherming van de werknemers (CPBW) en 52,5 procent van de stemmen in de ondernemingsraden (OR). In 2004 was dat respectievelijk 53,8 procent en 52,3 procent.

Het ABVV blijft op ruime afstand van het ACV de tweede vakbond. In de CPBW's behaalt de socialistische vakbond 36,7 procent van de stemmen (+0,4 procent), in de OR's 36,2 procent (+0,4 procent).

De liberale vakbond ACLVB breekt dan toch niet door de gehoopte 10 procent. Na de verkiezingen werd het ACLVB 10,1 procent toegedicht voor de CPBW's. De definitieve resultaten geven de liberale vakbond 9,8 procent (-0,1 procent) van de stemmen in de CPBW's en 9,7 procent (+0,2 procent) in de OR's. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud