Drie kwart kmo's voldoende gewapend tegen crisis

Van de Belgische kmo's is 75 procent normaal gezien voldoende gewapend tegen de financieel-economische crisis. Dat blijkt woensdag uit de vierde editie van het KMO-Kompas van accountant en financieel-juridisch adviseur Deloitte Fiduciaire.

De doorsnee-Belgische kmo voerde de voorbije jaren een voorzichtig en vooruitziend beleid, zo blijkt. Door het massaal reserveren van winsten binnen de vennootschap werd een sterke solvabiliteit of "buffer" opgebouwd, waardoor de meeste kmo's beschermd zijn tegen een "stoot" door de financiële crisis. Toch kon een kwart van de kmo's in 2007 zijn crediteurs onvoldoende zekerheid bieden voor een tijdige betaling van hun vorderingen.

Verder blijkt uit het KMO-Kompas ook dat de eigen inbreng van aandeelhouders en bestuurders als financieringsbron maar liefst 5,8 keer belangrijker is dan de bankschulden. Tot slot toont de studie van Deloitte aan dat de doorsnee familiale kmo net geen 32 procent belastingen betaalt op het resultaat van het boekjaar.

De benchmark KMO-Kompas 2008 geeft een overzicht van het Belgische kmo-landschap gebaseerd op de financiële cijfergegevens voor 2007 van een staal van 2.300 Belgische ondernemingen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud