Duizenden federale ambtenaren trekken donderdag door straten Brussel

Duizenden ambtenaren van de federale overheid manifesteren morgenvoormiddag in Brussel tegen wat de vakbonden de "rampzalige politiek" van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) noemen. "Nooit zullen wij een nieuwe loopbaan aanvaarden waarbij de mensen loon verliezen", zegt Guido Rasschaert, algemeen secretaris van de socialistische overheidsvakbond ACOD. De vakbondsman verwacht zeker meer dan de 8.000 betogers waarover de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene spreekt. In de Belgische gevangenissen is er morgen ook een 24 urenstaking.

De betogers protesteren tegen "de drastische en blinde verlaging van mensen en middelen voor het federaal openbaar ambt", zo staat in een pamflet van ACV Openbare Diensten. Concreet gaat het onder meer om het verminderen van de premies aan personeelsleden die uitzonderlijke prestaties leveren, en om het schrappen van de mogelijkheid om zich in te schrijven voor gecertificeerde opleidingen.

"Het enige dat op dit moment zeker is, is dat de mensen hun bestaande loopbaan kwijt zijn. Maar we hebben nog altijd geen idee over wat er in de plaats komt, we hebben nog altijd geen teksten gezien", zegt Rasschaert. De vakbonden blijven ondertussen wel praten met de staatssecretaris. Dat gebeurt elke woensdag.

De manifestatie vertrekt morgen rond 10.30 uur aan de Finance Tower, nabij de Kruidtuin, om van daaruit op te trekken naar Madou en via de Congresstraat naar het kabinet van Bogaert in de Koningsstraat. Er is geen contactmoment gepland met de staatssecretaris.

De federale overheidsdiensten stellen in totaal circa 80.000 mensen (65.000 voltijdse equivalenten) tewerk, aldus nog Rasschaert. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud