Duizenden protesteren op Syntagmaplein tegen nieuwe besparingen

Duizenden betogers zijn zich woensdagnamiddag beginnen verzamelen op het Syntagmaplein voor het Griekse parlement, om te protesteren tegen de 13,5 miljard aan besparingsmaatregelen die het parlement naar verwachting woensdagavond laat zal goedkeuren. De sfeer is grimmig, melden Griekse media op gezag van de politie.

Met die betoging wordt een punt gezet achter de algemene 24 urenstaking, die dinsdag en woensdag grote delen van de Griekse economie plat legde.

De regering moet het besparingspakket door het parlement krijgen om recht te hebben op een nieuwe schijf noodhulp van 31,5 miljard euro. In het nieuwe spaarpakket wordt onder meer voorgesteld pensioenen met 15 procent te verlagen. De pensioenleeftijd zou stijgen van 65 naar 67. Het loon van ambtenaren zou tot 20 procent lager kunnen liggen.

Ook rechters zouden tot een kwart minder gaan verdienen, maar het Grondwettelijk Hof noemt die maatregel "ongrondwettelijk" en "illegaal". De rechters van het Grondwettelijk Hof wijzen erop dat de Grondwet voorschrijft dat het loon van rechters "evenredig is met dat van volksvertegenwoordigers". In het wetsvoorstel wordt niets gezegd over een loonsvermindering voor politici.

Ook in verschillende andere Griekse steden wordt betoogd tegen de besparingen. In Athene vreest de politie rellen, en daarom zijn de ordetroepen in groten getale aanwezig.

(ARIS MESSINIS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud