Economie eurozone krimpt voor het eerst

De economie in de eurozone, de landen die de Europese eenheidsmunt hanteren, heeft in het tweede kwartaal van 2008 voor de eerste keer in de geschiedenis een terugval opgetekend. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor statistiek. De inflatiecijfers voor juli werden positief herzien.

Het bruto binnenlands product (bbp) in de vijftien eurolanden kromp in het tweede kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Toen was er nog sprake van een groei van 0,7 procent. De vorige "wanprestatie" van de economie in de eurozone dateert van het tweede kwartaal van 2003, toen er een nulgroei werd opgetekend.

Op jaarbasis zwol de economie in het tweede kwartaal met 1,5 procent. De jaarlijkse evolutie van het bbp in het voorgaande kwart klokte echter af op 2,1 procent.

Mogelijk zal de daling de vrees voor een recessie opnieuw voeden. Officieel is er sprake van een recessie wanneer het bbp in twee opeenvolgende kwartalen terrein verliest.

Eurostat deelde donderdag eveneens mee dat de consumptieprijzen in juli op jaarbasis met vier procent gestegen zijn. Eerdere schattingen gingen uit van 4,1 procent. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud