Economie in eurozone krimpt 0,2 procent in tweede kwartaal

Het bruto binnenlands product (bbp) in de vijftien landen van de eurozone is in het tweede kwartaal van 2008 met 0,2 procent gedaald. Dat blijkt uit gegevens die Eurostat woensdag publiceerde. Het betreft de eerste negatieve groei sinds de oprichting van de eurozone. Er moet teruggegrepen worden naar 1996 om nog een negatieve groei op te tekenen in de landen die nu de euro hanteren.

In de Europese Unie van 27 landen is het bbp in het tweede kwartaal stabiel gebleven, aldus het Europees statistisch bureau. Ter vergelijking verspreidt Eurostat ook de Amerikaanse (+0,7 procent) en de Japanse (-0,7 procent) cijfers.

Duitsland (-0,5 procent), Frankrijk en Italië (telkens -0,3 procent) zagen hun economie in het tweede kwartaal krimpen. In België bedroeg de groei volgens Eurostat 0,2 procent in het tweede kwartaal.

Met respectievelijk 1,9 procent en 1,5 procent, zorgden Slowakije en Polen voor de sterkste groei in Europa.

Buiten de EU kende IJsland een spectaculaire groei met 4,9 procent in het tweede kwartaal, een cijfer dat in schril contrast staat met de recente perikelen in de IJslandse financiële sector. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud