Advertentie
Advertentie

"Electrabel maakte misbruik van machtspositie"

Tussen 2007 en 2010 heeft Electrabel misbruik van zijn machtspositie gemaakt door op bepaalde momenten productiecapaciteit in te houden en zo de prijzen op te drijven. Dat oordeelt het auditoraat van de Raad voor de Mededinging. Als het beslissingsorgaan van de raad de mening van het auditoraat volgt, hangt Electrabel een boete boven het hoofd.

Door productiecapaciteit in te houden, manipuleerde Electrabel vraag en aanbod op de markt. Dat kan voor een onderneming met een dominante positie niet door de beugel, vindt het auditoraat. De schade voor de klanten, bedrijven en particulieren, wordt geschat op 33 tot 49 miljoen euro.

Daarnaast stelt het auditoraat ook dat Electrabel het spel niet correct speelde bij de verkoop van tertiaire reserve, met name in de periode 2006-2007. Het gaat daarbij om bepaalde eenheden productie die Electrabel vrijhoudt voor netbeheerder Elia, voor als er een probleem zou zijn op het net. Electrabel ontvangt daarvoor een vergoeding. Probleem is dat Electrabel die capaciteit in de praktijk niet altijd effectief vrij hield, legt auditeur-generaal Bert Stulens uit. De schade voor die laatste inbreuk wordt geraamd op 7 miljoen euro.

Als het tot een veroordeling komt, kan Electrabel een boete krijgen tot maximaal 10 procent van zijn omzet op de Belgische markt in 2010. Maar ook het schadebedrag kan een rol spelen bij het bepalen van de boete, aldus Stulens. Het auditoraat onderstreept in een persbericht dat Electrabel en zijn moederbedrijf GDF Suez "hun totale medewerking hebben verleend tijdens het gevoerde onderzoek". Dat wordt gewaardeerd, want het auditoraat pleit voor een "substantiële vermindering van de eventuele boete". (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud