Elia bestudeert aanleg Belgisch energie-eiland

Het Belgische hoogspanningsbedrijf Elia bestudeert de bouw van een eiland in de Noordzee. Dat heeft alles te maken met de Belgische windenergieparken in zee. Dat beschrijven De Standaard en meerdere Franstalige kranten zaterdag.

Elia staat voor grote investeringen in het Belgische deel van de Noordzee. Het moet immers klaarstaan om de vier windenergieparken aan te sluiten die tussen 2015 en 2020 op zee gebouwd zullen worden. Topman Jacques Vandermeiren van Elia, die vanaf 1 juli aan het hoofd komt van het beursgenoteerde bedrijf, schat dat daarvoor 1 miljard euro nodig zal zijn.

Donderdag kregen de bestuurders van Elia een stand van zaken over het studiewerk dat de voorbije zes maanden is verricht. Volgens de CEO van het Belgische hoogspanningsbedrijf wordt meer en meer overwogen om al de installaties die nodig zijn om de aansluitingen te verzekeren, op een eiland te plaatsen.

Vandermeiren heeft alvast van de Belgische baggeraars te horen gekregen dat zo'n windenergie-eiland, inclusief een haven, in de Belgische Noordzee technisch haalbaar is.

De krant De Morgen bericht voorts over het pleidooi van Elia om de sluiting van de oudste kerncentrales in ons land gedeeltelijk uit te stellen. Na eerdere waarschuwingen van onder meer de energieregulator Creg vreest nu ook Elia dat een black-out dreigt voor een miljoen mensen. (VEK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud