Elio Di Rupo vroeg Lakshmi Mittal standpunt te herzien

Premier Elio Di Rupo heeft donderdag in het Zwitserse Davos gesproken met Lakshmi Mittal, de topman van staalreus ArcelorMittal. De eerste minister liet weten dat de federale en de Waalse regering "zeer ontstemd" zijn over de intentie om een deel van de koude lijn in Luik te sluiten en vroeg de topman de beslissing te herzien. Maar op dit moment lijken "de deuren gesloten", klonk het na de ontmoeting.

Di Rupo vroeg Lakshmi Mittal om de flexibele lijnen, waarop de intentie tot sluiting betrekking heeft, opnieuw als "hoofdlijnen" te bestempelen en op te nemen in de kernactiviteiten van het bedrijf. Als dat niet kan, vroeg hij dat ArcelorMittal de Waalse regering zou toestaan om een overnemer te zoeken voor die lijnen.

De premier pleitte er ook voor dat de staalreus zou blijven investeren in de resterende vijf lijnen en in het onderzoekscentrum.

Laksmi Mittal deed geen enkele belofte en kwam niet op zijn beslissing terug. Hij zei tegen de premier dat de beslissing om de sluiting aan te kondigen twee dagen geleden werd genomen, na lang discussiëren.

Vrijdagvoormiddag overlegt Di Rupo met de Waalse regering.

De premier besliste na het aangekondigde banenverlies bij ArcelorMittal vervroegd terug te keren van het World Economic Forum in Davos. Hij schrapte ook zijn geplande deelname aan de Europees-Latijns-Amerikaanse top in Chili. "De top is belangrijk, maar mijn plaats is bij de werknemers in België", aldus Di Rupo. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud